fbpx
je scheppingskracht inzetten
Goede voornemens? Mis deze 3 onmisbare ingrediënten niet!
31 december 2016
Balans bestaat niet
Sorry…balans bestaat niet!
2 februari 2017

Zo kwam ik uit m’n burnout ~ het verhaal van Cindy

Zo kwam ik uit m'n burnout
‘Ik had geen klachten, niet echt. Ja, als alleenstaande moeder van twee tieners, met een flinke baan en ook nog reistijd, was ik druk en vaak moe. Maar dat vond ik niet gek, gezien waar ik voor stond’.
Tot ik op een dag begon te trillen en niet meer ophield. Ik had vlekken voor m’n ogen en zweetaanvallen. Het leek op de overgang, maar ik bleek burnout. Ik had het echt niet aan zien komen.’

Dit is het verhaal van Cindy, maar dat is niet haar echte naam. Cindy is een vrouw van 45 die in september 2016 bij me kwam voor begeleiding bij haar burnout.

‘Na een week ongeloof en verzet, zocht ik hulp. Rosanne volgde ik al een tijdje op internet. Haar lichaamsgerichte aanpak trok me aan. En ik leek haar al een beetje te kennen. Ook toen ze me terugbelde voelde het contact goed. Een eerste sessie volgde.
Mijn werk vergoedde de coaching voor me. In eerste instantie vond ik dat best lastig, maar later voelde ik me daardoor juist gezien en gesteund. Haha, echt een oefening in ‘leren ontvangen’!

Wanneer je cortisol hoog is kun je niet bouwen

‘Rosanne gaf me oefeningen zodat ik het contact met m’n lichaam kon verbeteren en die me hielpen de stresshormonen, die ik letterlijk door m’n lijf voelde gieren, tot rust te brengen. Ook gaf ze me een actie-rust-schema, waar ik me strikt aan moest houden. Want zo zei ze ‘wanneer je cortisol zo hoog is kun je niet bouwen’. Het was best confronterend zo weinig als ik mocht doen. Voedingsadviezen ondersteunden het in balans brengen van m’n stresshormonen en zo begon ik met de stabilisatiefase van twee weken.’

M’n lichaam vertelde me veel in de sessies die volgden

‘De oefeningen die ze me gaf deed ik trouw elke dag. Eerlijk gezegd, in het begin zei het me niet heel veel. Het was wel fijn, maar later ook best pittig. Vooral in m’n schouders. Maar ook de hardheid van m’n bovenrug, alsof ik iets heel zwaars meetorste, ging ik opmerken. M’n benen voelden moe en om m’n borst leek wel een band te zitten die me de ruimte, en soms ook bijna de adem, benam.
Ik weet nog hoe Rosanne in een van de sessie’s haar handen op m’n rug legde. Ik probeerde me daarbij zo goed mogelijk te ontspannen. Ik wilde namelijk van alles ‘goed doen’. Maar hoe ik dat ook probeerde, ik kon haar aanraking maar moeilijk echt binnen laten komen. Ik voelde hoe ik me onwillekeurig afschermde. Door haar zachte rake vragen wees ik die reactie niet af (wat ik normaal zou doen), maar kon ik er juist naar kijken: er leek een harde laag te zitten tussen mijzelf en haar handen, een soort schild. Ik weet niet of ‘je rug harden’ een spreekwoord is, maar dat zijn de woorden die in me opkwamen. Ik had me gehard. Gepantserd. En plotseling voelde ik verdriet.
Had ik me dan zó sterk gemaakt? Had ik mezelf zo afgesloten en gehard? Ik voelde me ook machteloos door m’n onvermogen het pantser af te leggen: m’n wil had er geen grip op.

M’n lichaam vertelde me veel in de sessies die volgden. Over draagkracht en draaglast. Ik ben gaan zien zien hoe ik mij vanuit de overtuiging ‘ik sta er alleen voor’ hard maak, sterk maak. Ik moet het tenslotte wel allemaal aankunnen. Door steun te leren vragen en te werken aan vertrouwen heb ik die overtuiging meer los kunnen laten. Er is ruimte ontstaan, ook letterlijk, in m’n lijf.’

Ik ben niet ‘een ander mens’ geworden, maar méér mezelf

‘Me openen is wel een heel proces, tot op de dag van vandaag. Ik heb dan maskers en pantsers mogen afleggen en verzachten, maar ik ben niet ‘een ander mens’ geworden. Meer mezelf, maar ik heb nog steeds m’n valkuilen. Ik ken ze nu alleen beter én ik ken nu een andere ‘route’, weet beter hoe ik écht voor mezelf kan zorgen.

Als ik nu, 4 maanden later, terugkijk voel ik me dankbaar voor m’n burnout. Ik ben weer zo goed als helemaal aan het werk en heb goede afspraken met de kinderen, waardoor het thuis ook beter gaat. Ik heb veel geleerd en voel me zoveel dichter bij mezelf! Ik ben blijer, heb energie, doe de dingen die ik leuk vind, kan m’n grenzen aangeven. Ik geniet weer, ook van m’n tieners. En de oefeningen brengen mij elke dag nog zoveel, daar hou ik voorlopig nog niet mee op!’

 

Deze blog heb ik geschreven, zoveel mogelijk in Cindy’s eigen woorden, aan de hand van een interview dat ik half januari met haar had. Cindy wil het liefst onherkenbaar blijven, vandaar dat we haar naam veranderd hebben. Maar deze blog is geschreven en geplaatst met haar goedkeuring en steun. Dank je wel ‘Cindy’!

 

Shine your Qi-light,

P.S.

Wist je dat overgangsklachten en burnout-klachten erg op elkaar kunnen lijken? Vaak lopen vrouwen door met klachten omdat ze die wijten aan de overgang. Ook veel huisartsen denken na je 45e vaak eerder aan overgangsklachten dan aan een burnout. Niet gek, bij beiden is je hormoonhuishouding behoorlijk in de war. Laat je vooral goed informeren!

Meer contact met je lijf? Download hier m'n ebook met eenvoudige oefeningen voor thuis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *