We hebben het altijd over ‘in balans zijn’. En zodra we niet ín balans zijn, zijn we er ‘dus’ uit. Dat zorgt vaak voor spanning en het gevoel dat er iets niet goed gaat. Maar is dat waar? En hoe kun je omgaan met onbalans in je leven?
We hebben het altijd over ‘in balans zijn’. En zodra we niet ín balans zijn, zijn we er ‘dus’ uit. Dat zorgt vaak voor spanning en het gevoel dat er iets niet goed gaat. Maar is dat waar? En hoe kun je omgaan met onbalans in je leven?
Balans is niet iets dat statisch is. Iets dat je kunt ‘hebben en houden’. Dat is wijdverspreid misverstand over balans dat maakt dat we er alles aan doen om een gevoel van balans vast te houden (net zoals we alles willen houden wat fijn is en goed voelt).
Maar alles beweegt. Het leven beweegt. Ons lichaam beweegt. We zijn in voortdurende interactie met onze omgeving. Balans is eerder een zee dan gegoten in beton.
Laatst in de les deden we de Zhineng Qigong-oefening ‘de Kraanvogel’ of ‘Craneswalk’. Deze oefening daagt je gevoel voor balans en focus uit en ontwikkelt deze. Het vergroot je lichaamsbewustzijn en je vermogen om zowel ‘buiten’ te zijn als ‘binnen’. Elke disbalans tussen die twee – teveel ‘in’ jezelf of teveel ‘daar buiten bij alles om je heen’ zijn, merk je op in je oefening. De oefening spiegelt heel direct terug hoe het me je ís. Hoe gaat het je gaat en hoe je je verhoud tot je balans, en tot je onbalans.
In de groep viel mij op hoe een cursiste plotseling vanuit balans in onbalans kwam. (zoals het overigens ook gaat in het dagelijks leven). Ik zag hoe ze probeerde haar balans te herstellen en na een tijdje kwam in mij de volgende tip omhoog: ‘spéél eens met je onbalans‘. En op het moment dat ze dat ging doen kwam ze in balans. Wow!
Achteraf vertelde ze door het ‘proberen in balans te zijn’ haar onbalans als het ware wegduwde. Door een speelse open houding te hebben naar haar onbalans, ontstond er een ruimte waarin ze als vanzelf haar evenwicht weer vond.
Een oefening staat natuurlijk niet op zich. Die wordt pas waardevol als je je ervaring weet te vertalen naar je dagelijks leven. Wat kun je anders doen. Waar verlies je je energie..
Waarschijnlijk worstel je door de weken heen regelmatig met je onbalans. Je hebt een emotie die je niet wilt, of een situatie die je niet wilt. Het duurt vaak even voordat je doorhebt dat dáárin de oorzaak zit van je onrust. (ik zeg ‘je’, maar ook mij gebeurt dit regelmatig. Hoe zou ik anders deze blog kunnen schrijven :).
Ook hier kun je met je onbalans spelen. Dat kan door te bewegen van een serieuze en verkrampte houding van ‘niet willen’, naar een open en nieuwsgierig kijken naar wat er nou eigenlijk allemaal gebeurt van binnen. Door de situatie en je gevoel daarin te erkennen en toe te laten laat je de ‘grip’ los en ontstaat ruimte. En in die ruimte een andere verhouding tot je onbalans. gewoon omdat die er meer mag zijn. En heel natuurlijk, als vanzelf, volgt dan het ‘resetten’. Een nieuwe balans.
En daarvoor hoef je niets te doen, niets te willen. Liever niet zelfs. Met willen en doen houd je de onbalans alleen maar langer vast. (Enne.. maak je geen zorgen, willen en doen komt echt wel weer. Alleen nu even niet).
Hoe begin je met spelen met je onbalans? Misschien is het wat veel het direct in die grote vergadering die je moet voorzitten uit te proberen. Handiger en makkelijker is het om klein te beginnen, veilig in je eigen omgeving. Met iets dat je niet al te veel verlies op zou kunnen leveren. Als je echt ‘op je bek kunt gaan’, laat je je nu eenmaal niet zo makkelijk gaan.
Wanneer je in je eigen kring hebt ervaren hoe spelen met uit balans zijn werkt en wat het je brengt, dan kun je ‘m laten zijn en laten zien in de buitenwereld. Oftewel: jezélf zijn en laten zien.
Ik hoop dat deze tip je helpt en ben benieuwd welke nieuwe balans jij gaat vinden.
Shine your Qi-light,