Als kind deden m’n vriendinnetje en ik graag het spelletje ‘Wat Als…. ‘. Je vulde iets in op de stippellijn en we zagen de hele wereld anders. Het was magisch.
Toen ik burnout was, deed ik dit ‘spelletje’ opnieuw. Ik ontdekte destijds dé ‘Wat als’-vraag die mij hielp om te gaan met de vreselijke schommelingen in energie. Met alles wat ik wilde en het weinige dat ik kon. Met het herstellen van het contact met m’n lichaam, en daarmee met het contact met mezélf. Ik ging steeds minder vanuit m’n hoofd en meer vanuit m’n energie leven.
Wat gebeurt er als jij deze ‘Wat als’-vraag stelt? Ik weet zeker dat hij jouw perspectief zal veranderen. Het zal je inzicht zal geven in hoe je nu met jezelf en je energie omgaat. Het zal je meer in contact met je lichaam en daarmee met jezelf brengen.
Misschien voelt het als een wat een egoïstische vraag. Dat hoor ik althans van de vrouwen die ik begeleid. Ik wéét nog dat ik dat zelf ook zo voelde. En ook dat het de hoogste tijd was dat ik ‘m mezelf stelde.
Wat brengt stellen van deze vraag aan jezelf?
Het – liefst dagelijks stellen – van de vraag helpt je
- burnout-klachten te verminderen
- in sinc met jezelf te blijven
- om te gaan met de moeheid die in de herfst vaak de kop op steekt
- te beslissen of en wat je eet
- en nog veel meer!
Als je ook maar één ding van me wil leren, dan hoop ik dat het het jezelf deze vraag stellen is:
Wat als je lichaam het voor het zeggen had?
Als je lichaam het voor het zeggen had, hoe zou jouw leven er dan uitzien? Zou je dezelfde dingen doen?
Wat zou je eten? Zou je dan meer bewegen, of juist minder? Meer slapen, of eerder of misschien juist minder? Zou je het zelfde tempo hebben als nu? Hoe zou je je voelen als je kon leven naar je behoeften? Zou je je vitaler voelen, zou je gelukkiger zijn?
Misschien denk je nu ‘Ja hoor, wat een nutteloze vraag. M’n lichaam heeft het immers niet voor het zeggen.’ Als je ook maar een béétje lijkt op de vrouwen die mijn lessen en trainingen volgen dan zul je zeggen ‘daar geen tijd voor te hebben’. Of je denkt dat als je eenmaal toegeeft aan je moeheid of aan je verlangen naar rust, dat alles dan in het honderd loopt.
Het helpt je om op jezelf en je lichaam afgestemd te zijn
Toch.. alleen al het stéllen van de vraag helpt je om beter op jezelf en je lichaam afgestemd te zijn. Ook als je níet doet wat er als antwoord uit komt. Omdat je druk bent. Omdat het nu even niet uitkomt. Of omdat je er even geen zin in hebt. Dat kan en mag allemaal. Wat je in ieder geval hebt gewonnen is aanwezigheid. Een momentje van inchecken bij jezelf. Van opnieuw kiezen. Wat je keuze ook is.
Trouwens, ik ken niemand bij wie het geen resultaat gaf. Werkelijk elke vrouw die ik in m’n praktijk heb begeleid, heeft door het stellen van deze vraag, meer balans en meer grip op haar energie ervaren. Het lastigste vonden zij er om aan te dénken. Een timer zetten op je telefoon is een praktische en effectieve manier om te wennen aan dit regelmatig ‘inchecken bij jezelf’. Je energie heeft niet alleen je aandacht, maar ook je áctie nodig natuurlijk. Wat kan helpen is een timer op je telefoon te zetten om te wennen aan dit ‘inchecken bij jezelf’.